Milí priaznivci pečenia,
Človek by si myslel, že bude mať v tomto období lockdownu viac času na pečenie a písanie receptov, ale pravdupovediac, nestíham 🙁 Všetok čas venujem deťom, domácnosti a vareniu, na iné mi čas veľmi neostáva. Aj keď sa priznám, že mám také kysnuté obdobie a 3 – 4x do týždňa vždy upečiem niečo kysnuté. Príjemná zmena po všetkých tých vianočných koláčoch 🙂
Pôvodne som plánovala začať blog nejakým koláčom, ale vzhľadom na to, že som akurát dopiekla vianočku, podelím sa s vami práve s týmto receptom.
Aj keď naozaj milujem vypekať koláče a torty, kysnuté pečivo má u mňa špeciálne miesto. Asi to bude tým, ako sa správnym pomerom ingrediencií vypracuje hebké cesto a vyrastie na pavučinku, ktorú si dotvarujem podľa seba, v rúre ešte krásne narastie a vôňou zachváti celý dom.
Na jednu veľkosťou celkom slušnú vianočku budete potrebovať:
130 g polohrubej múky
370 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
1/2 kocky droždia
240 ml mlieka
1/2 ČL soli
semienka z vanilkového lusku / kôra z 1/2 biocitróna
100 g masla izbovej teploty
hrozienka / orechy
Mlieko ohrejte na zhruba 40 stupňov. Pridajte čajovú lyžičku cukru a múky a rozdrobte do neho droždie. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Medzitým dajte do misy robota múky, cukor, soľ, žĺtka, vanilku / citrónovú kôru a asi polovicu mlieka. Keď máte kvások hotový, pridajte ho do misy k ostatným ingredienciám a mieste. Podľa potreby dolievajte mlieko, je možné, že ho budete potrebovať trocha viac / menej podľa savosti múky. Cesto na vianočku je trocha tuhšie. Potom postupne zapracujte maslo a mieste, kým sa cesto neodliepa od stien misy. Keď je vymiesené, zvyknem do neho rukou zapracovať hrozienka, príp. orechy. Poprášte ho múkou, zakryte utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto. Ak také miesto doma nemáte, zabaľte ho do deky. Po zdvojnásobení objemu (trvá to zhruba 1 hodinu) cesto vyklopte na pomúčenú dosku, vyváľajte pramene a upleťte vianočku (mne sa najlepšie pletie zo 6 prameňov, video je na internete). Dajte ju na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte podkysnúť do zdvojnásobenia objemu (zhruba 45 – 60 min.). Podkysnutú vianočku potrite bielkom, posypte mandľovými lupienkami alebo celým makom a dajte do rúry vyhriatej na 180 stupňov s ventilátorom. Pečte zhruba 45 minút, ale riaďte sa peknou hnedou farbou vianočky a úžasnou vôňou.
Dobrú chuť 🙂